meteenhololensop

In het kort

Dit is een project waarbij er 3 weken intensief les gegeven werd in 1 van de technologieën. Tijdens dit project ligt de focus op het technisch experiment en de zinvolle interactie met de gebruiker.

Artificial Intelligence (AI) en Human Agent Interaction (HAI)

Voor het vak Artificial Intelligence (AI) en Human Agent Interaction (HAI) staat het gesprek tussen gebruiker en een voice user interface centraal. Hierbij is het de bedoeling dat een gesprek zo natuurlijk mogelijk overkomt. De gebruiker moet niet het gevoel hebben dat de conversatie met een is. Door eerst te gaan kijken met welke doelgroep de voice user interface te maken krijgt, kan je daar het gesprek op aanpassen.

Aan de hand hiervan zijn persona's, user intents, key user inputs en een personality matrix ontwikkeld. Deze elementen heb je nodig om na te gaan wat een gebruiker wilt, verwacht en denkt over een gesprek. Door deze informatie konden er flowcharts en dialogen geschreven worden. Hierin werden alle mogelijk antwoorden van de gebruiker en de voice user interface verwerkt. Aan het einde zijn deze antwoorden verwerkt in een prototype en getest. Het klonk nog niet echt als een vloeiend normaal gesprek, aangezien het prototype tool maar 1 stem heeft.

Virtual Reality (VR) en Internet of Things (IoT)

Voor de vakken Virtual Reality (VR) en Internet of Things (IoT) was de aanpak net iets anders. Voor IoT heb ik eerst een volledig onderzoek gedaan naar de fitbit. Ik wilde IoT gebruiken om het slaappatroon van mensen te verbeteren. Hierdoor wilde ik kijken wat de fitbit voor een data verzameld, hoe het is om met een horloge om te slapen en of een fitbit daadwerkelijk bijdraagt aan een goede nachtrust. Om dit goed te onderzoeken heb ik ruim 2 weken met een fitbit rondgelopen, data verzameld en gekeken of ik mijn slaappatroon aanpaste door de fitbit. Het slapen met een horloge vond ik namelijk erg storend. Daarnaast vond ik dat een fitbit meer bij kan dragen, want in principe zie je alleen de data van je slaap.

Bij VR ben ik door het online research op het probleem gekomen van concentratie en leerproblemen bij jongeren. Aan de hand hiervan brainstorm sessies gehouden en gekeken wat een passende oplossing is. Vanuit deze oplossing is een storyboard en een lo fi uitwerking gemaakt. Daarna is het uitgewerkt in een hi-fi omgeving. De oplossing was om studenten te helpen met het leren en onthouden van leerstof. Online veel gelezen over methodes waarbij je woordjes of begrippen in een vertrouwde omgeving plaatst, zodat als je aan het tentamen zit je die route bewandeld in je brein en daardoor begrippen weer kan herinneren. In mijn oplossing kon een student een herkenbare omgeving uploaden naar de vr bril en bepaalde begrippen daar plaatsen (in en rondom objecten). Een oefening die je eigenlijk ook al in je hernsenen doet, maar uit onderzoek bleek door het doordat je visueel te maken de stof beter onthouden wordt. Hoe meer zintuigen je gebruikt bij het leren, hoe beter de leerstof blijft hangen!

Validatie

Door veel onderzoek te doen, prototypes maken en testen kan je erachter komen of de interactie voor mens en agent passend, overtuigend, betekenisvol en zinvol is. Ik vond het super interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is met deze nieuwe technologieën en hoe je deze toe kunt passen.

Einddocumentatie Internet of Things

poster poster poster